PLANLÆG ARBEJDET

Arbejd med realistiske tidsplaner, der giver plads til samspil mellem alle håndværkere. For lidt tid er den største kilde til fejl.

Se introduktionen til Bud 3

Hvorfor

Planlægning forebygger tidsspilde, ulykker, skader på allerede udført arbejde og er generelt forudsætningen for en problemfri byggeproces og et godt resultat. Det gælder ikke blot murværk, men alle entrepriser.

Billederne viser eksempler på murværk, som har fået meget vand tidligt under eller efter opførelsen – formentlig vand som er ledt ned over murværket fra taget.

Hvordan

En god og realistisk tidsplan bør lægges i samarbejde med de entrepriser, der kommer før og efter murerarbejdet. Der bør lægges særlig vægt på:

  • Bestilling af materialer. Specielt for mursten er det vigtig at sikre:
    • Farver kan variere en smule fra brænding til brænding, for visse typer. Aftal med leverandør og sørg for samme brænding også til overliggere og bjælker
    • Minutsug kan variere – bed evt. om data for den aktuelle leverance af mursten, og tjek, at minutsuget svarer til det anbefalede fra mørtelleverandøren
  • Koordinering af entrepriser, så eksempelvis tagvand eller afløb ikke ledes ned i hulmuren eller ned over nyopført murværk
  • Aftaler om brug af stilladset, når det anvendes af andre entreprise. Stilladset bør løbende renholdes, for at undgå at murværk bliver ødelagt af snavs fra stilladset.
  • Aftaler omkring afdækning: Hvem har ansvaret for at vedligeholde, og retablere afdækning, som må fjernes for at udføre bl.a. tagarbejder.
  • Planlæg evt. totalinddækning. Det kan være økonomisk fordelagtigt at etablere totalinddækning, efter bagmur er opført – det sparer leje.

Mere viden & vejledning

Der findes for indeværende ikke særskilte værktøjer til planlægning tilgængelige på mur-tag.dk.

RELATEREDE WEBDOCS OG WEBINARER

AFHOLDT D. 26.10.2020, kl. 13.00

Projektering af muret byggeri

Hvad er vigtigt for dig som bygningsingeniør at vide omkring valg af murværk, byggeteknik og samarbejde med arkitekten i projekteringsfasen af muret byggeri?

Få svaret af Mikkel Bramsen, bygningsingeniør hos NIRAS, og Nicolaj Glavind Fentz, arkitekt og projektleder hos C. F. Møller.

Gitte møder murer-Danmark

I løbet af tre uger besøgte Gitte fra Danske Tegl både byggepladser, firmaer og uddannelsesinstitutioner rundt om i landet. Vi besøger blandt andre Hansen Andersen i Roskilde.

Et projekt uden byggemøder

Grønttorvet er en helt ny bydel i København med 2.600 boliger bygget i mursten. Gennem et meget tæt samarbejde mellem ingeniører, arkitekter og de udførende, er der skabt en bydel på rekordtid uden brug af de traditionelle byggemøder.

En samtænkende byggeproces

Det prisvindende Campus Kollegiet i Odense var en teknisk udfordring. Samspillet mellem æstetik og konstruktion, sammen med en stram tidsplan, satte samarbejdet mellem arkitekt, ingeniør og de udførende på prøve.

Masser af regn, ingen fugtskader

Deutches Museum i Sønderborg har fået en ny markant tilbygning i tegl. Under opførslen regnede det næsten dagligt, men byggeledelsen og de udførende kom igennem uden en eneste fugtskade i murværket.

Et skræddersyet projekt

I Viby J ved Aarhus ligger en unik murermestervilla, der efter et tæt samarbejde mellem arkitekt og entreprenør blev afleveret til topkarakter.

DE 10 BUD

Dette site har til formål at udbrede kendskabet til De 10 Bud og dermed minimere antallet af fejl i det murede byggeri.

Hjælp os med at sprede budskabet om De 10 Bud

Vil du hjælpe med at promovere De 10 Bud? Vi har lavet et arkiv med alle de ting du skal bruge – logoer, grafik til sociale medier, videoer og meget andet.

PARTNERE OG SPONSORER